Eerste hulp bij halve verhalen

EersteHulpBijHalveVerhalenIn mijn notitieboekje verzamel ik ideeën voor verhalen. Ik schrijf leuke anekdotes en karakterschetsen op die ooit nog een keer van pas kunnen komen. Zo tekende ik een keer de volgende uitspraak op:

‘Klein en mager zijn is niet zo heel erg, hoor. Als ik ergens niet bij kan heb ik bijvoorbeeld al genoeg aan een kartonnen doos als opstapje.’

Een andere keer noteerde ik het begin van een verhaal over een cycloop die tot koning gekroond wordt en staat er verderop in mijn boekje een aantekening over een langdurige stroomstoring waarbij de bevolking op een gegeven moment maar kaarslicht als straatverlichting is gaan inzetten.

Geen van deze ideeën bevat genoeg stof voor een volwaardig verhaal. De uitspraak van het magere jongetje zet weliswaar een compleet karakter neer, maar net als de glazen potjes met kaarsen op het kruispunt is het idee te mager om er een complete vertelling uit te halen. Bij de cycloop ben ik nog wel zo ver gekomen dat de titel iets met “In het land der blinden” moet worden en dat hij door zijn onderdanen niet serieus wordt genomen, maar hoe hij dan wel gedurende het verhaal respect gaat afdwingen op een manier die een koning waardig is, daar heb ik nog geen bevredigend antwoord op kunnen verzinnen.

Je weet dat lezers niet van halve verhalen houden. Desondanks ben je vast wel eens dolenthousiast aan een verhaal begonnen waar je na een paar hoofdstukken mee gestopt bent omdat je met niets anders dan clichés op de proppen kon komen die te erg waren om op te schrijven. Betekent dit dat je je verzameling korte aantekeningen maar beter meteen in de prullenmand kan gooien? Niet per se. Pak je notitieboekje er eens bij en kies willekeurig een aantekening.

Aan het halve verhaal over de cycloop-koning kun je bijvoorbeeld de notitie over de stroomstoring koppelen. Het lukt de kersverse koning niet de stroomvoorziening terug op gang te brengen, maar hij komt wel met een idee om kaarslicht op een manier in te zetten die bij de bevolking veel beter in de smaak valt dan de oorspronkelijke gloeilampverlichting. Of de cycloop ontmoet een klein zwak kereltje dat stelselmatig door de rest van de bevolking genegeerd wordt, maar waar de cycloop toch een paar wijze levenslessen van leert.

Door een paar ideeën die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben te combineren kunnen wonderlijke plotwendingen ontstaan, hoewel dit natuurlijk geen garantie is. Maar gelukkig heb je nog genoeg andere kleine pareltjes in je notitieboekje staan om die uit te proberen.


Dit artikel verscheen ook op SchrijvenOnline.org.