NaNo-projecten

Wat is NaNoWriMo?

De “National Novel Writing Month” is het ideale excuus om het boek waar je al zo lang mee rond loopt nu eindelijk eens te schrijven, zonder dat je je hiervan laat weerhouden door dingen zoals een plot dat nog niet helemaal sluitend is, achterstallige documentatie, sociale verplichtingen of series op tv.

In 2013 heb ik voor het eerst meegedaan en November gebruikt om de gereviseerde versie van boek 1 van “De Bergbouwers van Metis Bidenk” te schrijven. We weten allemaal wat daar mee gebeurd is…

Wat ga ik dit jaar doen?

Omdat ik momenteel bezig ben met het uitschrijven van Boek 2 van “De Bergbouwers van Metis Bidenk”, heb ik dit najaar eigenlijk geen tijd om met de NaNoWriMo mee te doen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus doe ik dit jaar toch weer mee met een NaNo-project, een rebel-project deze keer. Dit betekent dat ik voor NaNo 2018 niet ga schrijven, maar me bezig ga houden met het maken van een stripverhaal.

DBvMB-B2NaNoWriMo-project 2017: “De Bergbouwers van Metis Bidenk – Boek 2”

Je zou denken dat Kay’s ras ondertussen wel geleerd heeft dat hun ondergrondse werkzaamheden grote bovengrondse consequenties hebben, maar een rondreizende muzikant en een rokende buldog zet het volk van mijnbouwers op het spoor van een project dat groter is dan de berg die ze tussen Metis Bidenk en Menet hebben doen oprijzen. Maar dit keer zal de rest van de Natie er wel profijt van hebben. Beloofd.

droomschap-kaft-nano2016NaNoWriMo-project 2016: “Droomschap”

“Als je in je droom van een trap dondert en je wordt onder de blauwe plekken wakker, dan is het maar te hopen dat het je de volgende keer, als het er nog heftiger aan toe gaat, wel lukt om op tijd wakker te worden.”

Zijn gevoel dat de kolonisatie van de nieuwe planeet op een fiasco gaat uitlopen wordt met de dag sterker. Elke ochtend wordt hij opnieuw geconfronteerd met het feit dat er leden van zijn bemanning niet meer wakker worden. Het is niet duidelijk waaraan ze zijn gestorven, maar door de dromen die hij zelf de laatste tijd heeft, vreest hij dat ze alles behalve vredig in hun slaap zijn overleden.

Bamboebos-kaft-NaNoWriMo2015NaNoWriMo-project 2015: “Bamboebos”

Sinds Liam met Shidafoe, zijn stenen cirkelzaag, de bamboe voor reuzenpanda Bae oogst en voorsnijdt zijn hij en de panda onafscheidelijk. Samen ontdekken ze het kaboutervolk dat ook in het bamboebos woont. Ondanks dat Liam per ongeluk één van hun bamboehuizen omzaagt worden ze hartelijk ontvangen. Vooral Bae blijkt erg geliefd te zijn.

Iets te veel naar de mening van Liam.

Iets te geliefd naar Shidafoe’s idee.

Tabak-cover-NaNo2014NaNoWriMo-project 2014: “Tabak”

Lile heeft er geen moeite mee om te verhuizen naar een beter afzetgebied, niet als hij zijn winkeltje daarmee voor een faillissement kan behoeden. Zelfs niet als dit nieuwe afzetgebied onder de grond ligt.

Hij vindt het wel een probleem als blijkt dat tijdens de verhuizing, met winkel en al, zijn laatste klant is meeverhuisd.
En de situatie wordt helemaal onverteerbaar als er bij zijn nieuwe middenstandscollega’s allerlei koopwaar gestolen wordt, spulletjes die hij in zijn winkeltje terugvindt.

(Dit verhaal is geïnspireerd door het schilderij “Tabbachini”.)