Hoe maak je een boektrailer

BoektrailerEen tijdje geleden kwam ik op YouTube een trailer voor een boek tegen. Jawel, een trailer voor een leesboek. En dat terwijl het boek nog niet eens verfilmd was. Dat kon ook niet, want het boek was nog maar net uit.

Ik ben waarschijnlijk nog de enige die zich over dit fenomeen verbaast, maar dat zal wel komen omdat ik nog niet zo lang in de schrijverswereld meedraai. En ergens is deze ontwikkeling ook wel logisch. Waarom zou je naast de mogelijkheden die internetwinkels, fora en sociale media je bieden ook niet het medium film gebruiken om je boek onder de aandacht te brengen?

De eerste boektrailer zag het licht in 2003, dus helemaal nieuw is het fenomeen niet. Tegenwoordig ligt de prijs van een camera binnen ieders budget en vaak krijg je er gratis montagesoftware bij, dus is het voor de schrijver van vandaag kinderspel om een eigen trailer te maken. Tenminste, voor de schrijvers die de volgende tips ter harte nemen.

1 – Een film is geen boek

Bewegend beeld is een ander medium dan geschreven tekst. Een boek bevat alleen woorden, een boektrailer daarnaast ook beeld en geluid. Wees je daar goed van bewust. Pas dan zul je deze extra elementen in je voordeel kunnen laten werken.

2 – Weet wat je wilt vertellen

Gelukkig heeft het doel van een boektrailer daarentegen weer veel overeenkomsten met die van de flaptekst op je boek. Je maakt er je potentiële lezers nieuwsgierig mee. Neem de tijd om te bedenken wat je binnen die paar minuten wilt vertellen, want ook voor een filmpje geldt: hoe korter, hoe beter.

3 – Bekijk andere boektrailers

Er is geen leukere manier om inspiratie op te doen dan naar andermans werk te kijken. Wat werkt wel en, vooral, wat werkt niet? Met boeken is lang niet zoveel te verdienen als met een bioscoopfilm, dus veel boektrailers zijn met een beperkt budget gemaakt. Desondanks zitten er soms regelrechte juweeltjes tussen.

Voorbeelden boektrailers:
* Boekentrailers.nl
* Tien booktrailers die je gezien moet hebben

4 – Vraag hulp

Indien mogelijk, roep de hulp in van iemand die ervaring heeft met het maken van filmpjes. Jij bent de schrijver, maar het maken van een pakkende trailer is een vak apart. Je bespaart jezelf al een hoop frustratie door iemand in de arm te nemen die weet hoe dat montageprogramma werkt en aan welke eisen een filmpje moet voldoen om op YouTube gezet te kunnen worden.

5 – Copyright

Je kunt niet zomaar muziek van een bekende artiest of film onder je trailer monteren. Gebruik rechtenvrije muziek of vraag die amateurband bij je in de buurt of ze iets voor je willen componeren. Hetzelfde geldt voor het foto- en filmmateriaal dat je gebruikt. Je voorkomt zo dat je trailer opeens door YouTube geblokkeerd wordt of, nog erger, dat je reclamefilmpje je een boete oplevert.

6 – Teaser

Binnen de sociale media helpt het om je boodschap meerdere keren onder de aandacht te brengen. Heb je nog tijd en inspiratie over, overweeg dan om voordat je officiële boektrailer online gaat de massa warm te maken met een paar teasers. Als je dit goed aanpakt, zul je dit terugzien in het aantal bezoekers van je trailer en het aantal slaapzakken voor de boekenwinkel.

* Teaser voorbeeld 1
* Teaser voorbeeld 2
* De officiële trailer


Dit artikel verscheen ook op SchrijvenOnline.org.