Maak optimaal gebruik van een notitieboekje

OptimaalGebruikNotitieboekjeAls schrijver heb je altijd je notitieboekje bij je. Je weet maar nooit wanneer je die geniale inval krijgt. Maar moet je nu als een neuroot elke gedachte die in je opkomt opschrijven?

Nee, een boswandeling hoeft niet altijd uit te monden in een brainstormsessie. Laat een idee gerust even bezinken terwijl jij je gedachten er over laat gaan. Grote kans dat het idee een stuk bruikbaarder wordt als je het straks in plaats van nu opschrijft.

Een opzet van een scene zoals:
“Het eindgevecht vindt plaats in het tuinschuurtje: de held valt het monster aan met een tuinslang, waardoor het monster in de hakselaar valt.”
kan dan wijzigen in:
“Bij nader inzien, een monster dat niet tegen water kan is ronduit cliché. De held kan beter een ladder op het monster laten vallen. Daarna neemt hij diens tentakels te grazen met de kantjesmaaier.”

Nu zijn er genoeg mensen die een notitieboekje onzin vinden. Goede ideeën blijven vanzelf hangen, zeggen zij, maar zelf gok ik er liever niet op dat dat ingenieuze plot weer naar boven komt drijven op het moment dat ik het nodig heb. Je zult net zien dat ik die geniale formulering waarmee ik het idee onder woorden had weten te brengen me op dat moment met geen mogelijkheid meer voor de geest kan halen.

Mijn advies is dus: leg even die boterham of tandenborstel neer, zet je auto aan de kant en schrijf op dat idee. Roald Dahl deed dat ook, dus het zal vast wel ergens goed voor zijn.


In de volgende schrijftip zal ik het hebben over wat je moet doen als je een keer je notitieboekje vergeten bent.

Dit artikel verscheen ook op SchrijvenOnline.org.