1x weeks een kort verhaal

Toen ik eind 2011 het eerste deel van de 2D-trilogie had afgerond besloot ik één van de schrijftips die ik dat jaar tegen was gekomen ter harte te nemen. Je moet namelijk, wanneer je je eerste manuscript naar een uitgever hebt opgestuurd, niet in afwachting van hun oordeel niks gaan zitten doen. Het is veel beter verder te gaan met schrijven, bijvoorbeeld aan je tweede boek. Schrijven is namelijk net zoiets als het bespelen van een muziekinstrument. Alleen door te blijven oefenen kom je verder.

Nu vroeg ik me indertijd ook af of het me, net zoals al die columnisten in de dagbladen, zou lukken elke week met een stukje op de proppen te komen. Wat als ik een week echt geen tijd had? Hoe moest dat als ik op vakantie was, of ziek? Wat als ik geen inspiratie had? De beste manier om hier antwoorden op te krijgen was gewoon de uitdaging aan te gaan. En ik ben maar wat blij dat ik dat gedaan heb. Het afgelopen jaar zijn met een vaste regelmaat van één verhaal per week op deze website 53 korte verhalen verschenen (en niet 52, het aantal weken in een jaar, zoals ik het in eerste instantie had uitgeteld). Ik heb 2012 dus kunnen afsluiten met een geslaagd experiment.

En nu?

Ik heb de in 2011 geschreven versie van de 2D-trilogie naar een aantal uitgeverijen gestuurd om te polsen of er in dat stadium al geïnteresseerden waren. Tegelijkertijd heb ik het manuscript ook door een aantal mensen laten lezen, ook overeenkomstig één van de opgedane schrijftips. Het verhaal bleek een “goede eerste versie” te zijn. Met de opmerkingen en tips van mijn proeflezers ga ik dit jaar aan de slag en hopelijk heb ik aan het einde van dit jaar een definitieve versie van het eerste deel van de 2D-trilogie af.

Dit betekent niet dat er op deze website niets meer gaat gebeuren. Via deze site en het eraan gekoppelde Facebook-account zal ik jullie op de hoogte houden van mijn schrijfcarrière. Bovendien betekent de afronding van het “1 kort verhaal per week”-experiment niet dat ik nu helemaal niets meer met korte verhalen doe. Als er één ding is dat ik afgelopen jaar heb geleerd, dan is het wel dat ik me geen zorgen hoef te maken over een tekort aan inspiratie.