Speurtocht

Speurtocht“Tenminste houdbaar tot: zie bovenzijde” staat er op de verpakking. Ik heb het altijd al een vreemde zinsconstructie gevonden. Dat heb je met formuleringen waarin een gebiedende wijs op de plaats staat waar je een tijdsaanduiding zou verwachten. Het is maar goed dat er een dubbelepunt tussen staat.
Met bovenzijde zal men logischerwijs wel de bovenzijde van de verpakking bedoelen, dus kijk ik om te beginnen op de bovenzijde van de verpakking. Bingo. Daar staat inderdaad iets: “Tenminste houdbaar tot: zie links onder kom.”

Nu had ik op de voorkant van de doos al een kommetje met melk zien staan waar de cruesli vanuit het pak overdadig en in slowmotion in gegoten wordt. Je zou er zomaar trek van krijgen. Ik gaap maar eens, ze moeten me zo vroeg in de ochtend niet met dit soort dingen lastig vallen, en kantel de verpakking. In kleine lettertjes, alsof ze onder het witte bakje weg proberen te kruipen, staat een korte tekst: “Zie rechts.”

Mijn pak melk en mijn kommetje staan nog steeds onaangeroerd voor me op tafel. Toch kijk ik eerst onder de kom die op het karton staat. En ja hoor, daar staat de volgend aanwijzing: “08:14:13”.
Kijk, daar hebben we al wat meer aan. De achtste van dit jaar. Maar de veertiende maand? Dat klopt toch niet? Of wacht, ook hier staan dubbelepunten, dus gaat het hier om een tijdsaanduiding.

Ik kijk op mijn horloge. Het is net zestien minuten over acht. Hmm.
Ik open de doos en scheur het plastic. Voorzichtig hang ik mij neus erboven. Het ruikt naar plastic. Aangezien ik een budgetverpakking van een onbekend merk heb gekocht tot zover niets alarmerends. Toch vertrouw ik het nog niet helemaal en besluit eerst de cruesli in plaats van de melk in mijn kommetje te doen. Dartel stuiteren de brokken het witstenen bakje in. Of toch niet zo dartel als dat ze dat op andere ochtenden deden. En ook de kleur van de gedroogde stukjes appel komen me niet bekend voor. Ik buig me voorover om opnieuw de geur te keuren en zie kleine groene haartjes.

Zie je wel. Het is maar goed dat ik eerst de houdbaarheidsdatum heb gecontroleerd.